Ако искате да живеете по-икономично, трябва да преразгледате менюто си, да

...
Ако искате да живеете по-икономично, трябва да преразгледате менюто си, да
Коментари Харесай

Доц. Григор Сарийски: Ако заплатата ви не е увеличена с една шеста, значи реално е намаляла

Ако искате да живеете по-икономично, би трябвало да преразгледате менюто си, да уплътните прозорците – с цел да плащате по-малко за отопление, да пътувате с градския превоз, а не с автомобила си, да ползвате по-малко подготвени храни. Това са част от препоръките, които даде за слушателите на Радио София икономистът от БАН доц. Григор Сарийски. Той акцентира, че когато пазаруваме с банкова карта, по-лесно харчим парите си, в сравнение с когато плащаме в брой.
По думите му, дълготрайното обмисляне е положително, само че още по-добре е по-често да сверяваме финансовия си часовник.

„ Ако единствено преди година ви бяха споделили, че инфлацията ще изяде една пета от парите ви, нямаше да му повярвате, само че това е реалност – посочи икономистът. - Има интервали, когато прогнозите са по-трудни. Сега да вземем за пример не можем да кажем по какъв начин ще се развие спорът в Украйна, не е ясно кой ще надделее с решенията за таван (ЕС) и под (Кремъл) при цените на съветските горива. “
Според доцент Сарийски, в сегашната среда е мъчно и да се създадат вложения, с които да „ се спасят “ спестяванията. В момента да вземем за пример, много е мъчно да се откри неподвижен парцел, който да не е надценен.
Според специалиста, ако през последната инфлационна година заплатата ви не е увеличена с една шеста, това значи, че действително е понижена. В подобен случай първото нещо, което би трябвало да извършите, е да се пазарите с работодателя си.

Освен това, ако сте възнамерявали дълготрайни активи или поправки, не отлагайте. Добре е да се замислите за енергийната успеваемост на дома.
В дълготраен план икономистът предложи като най-хубави инвестиции вложенията в образованието на децата, като се намерения кои специалности са перспективни.
„ На по-малките деца не им давайте пари всеки ден - тогава те сами стартират да си вършат сметката “, означи Сарийски.
Той акцентира, че към по-далновидното държание би трябвало да се причисли и гласуването по време на избори. Да не гласуваме за политици, които са ни разочаровали или са се провалили при ръководството на публични финансови запаси.
Факт е, че плащаме повече, че българите обедняват – добави още икономистът. - Хубавото е, че навлизайки в криза, стопанската система се очиства. И тепърва ще се откриват благоприятни условия за вложения.
Източник: БНР
Следвайте " Гласове " в Телеграм
 
 
29 Дек 20223029 Дек 202269029 Дек 202252529 Дек 202220929 Дек 202233029 Дек 2022968КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Дек 2022108024 Дек 2022250817 Дек 2022135828 Дек 2022301
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР